Алкали, алкални разтвори, наркотици и парацетамол като често срещани отрови

By | юли 17, 2021

основи

Силните основи се използват в индустрията. Домакинските материали съдържат алкални вещества. Обикновено консумация на амониев хидроксид, калиев хидроксид, натриев хидроксид. калиев карбонат, натриев карбонат и натриеви и калиеви фосфати могат да причинят отравяне. Локалното увреждане на тъканите обикновено е голямо, което води до влошаване на токсичните ефекти. Некрозата на тъканите е често срещана при силни основи. При поглъщане пациентите усещат силна болка в устата, гърлото, гърдите и корема. Езикът, устната лигавица и фаринкса показват области на еритема и некроза. Метаболитната алкалоза се развива като системен ефект. Натриевите и калиевите фосфати могат да причинят сериозно намаляване на серумния калций, което води до тетания.

лечение: Това включва разреждане на алкали чрез подаване на вода или мляко и поддържане на баланс на течности и електролити. Локалната болка може да бъде частично облекчена с помощта на ксилокаин вискус. Tetany се управлява с интравенозно приложение на калциев глюконат. В някои случаи трябва да се обмисли предотвратяване на вторична инфекция с използване на антибиотици и кортикостероиди за предотвратяване на стриктура на хранопровода.

Наркотично-морфин и петидин

Отравянето с морфин и подобни наркотични аналгетици води до първоначално възбуда и след това до депресия на нервната система. Пациентът е в ступороза или кома, точковидни зеници, бавно и плитко дишане, цианоза и хипертония.

лечение: Пациентите с кома се нуждаят от поддържащи мерки и дихателна подкрепа в допълнение към стомашната аспирация. Специфичният антидот е налорфин хидробромид (летидрон), прилаган интравенозно в дози от 5 mg на всеки 10 минути, докато дишането и кръвното налягане се нормализират. По принцип общата доза при всички случаи е ограничена до 40 mg. Токсичните ефекти на налорфин включват респираторна депресия, хипертония, сънливост и хипотермия.

Парацетамол (ацетаминофен)

Понастоящем парацетамолът е най-широко използваният аналгетик. Отравянето с парацетамол става все по-често поради неговата безплатна наличност. Дози над 8 g могат да причинят токсичност. Лекарството се абсорбира бързо и се метаболизира главно в черния дроб, за да образува конюгати с глутатион. ранните симптоми са гадене, повръщане и изпотяване. Най-опасното усложнение е увреждането на черния дроб. Това се проявява 1-2 дни след началото с жълтеница, склонност към кървене и хепатомегалия. Няколко случая преминават в чернодробна кома, което е свързано с висока смъртност. други сериозни, но редки усложнения са остра тубулна некроза, панкреатит, кардит, хипогликемия и реакции на свръхчувствителност.

лечение: Коригирането на дисбаланса на течности и електролити трябва да започне незабавно. Трябва да се направи стомашна промивка, за да се отстрани абсорбираното лекарство. В тежки случаи, когато нивото на парацетамол в кръвта е над 300 mg / литър, най-добрият метод за бързо елиминиране на лекарството е хемодиализата. Принудителната алкална диуреза е неефективна.

Прилагането на метионин и N-ацетил цистин може да защити черния дроб до известна степен, ако се прилага в рамките на 15 часа след отравяне. Късното приложение е по-малко ефективно. Дозата метионин е 2,5 g на всеки 4 часа за 4 дози (10 g).

Интравенозно се дават 2 g NOacetyl cystine бавно в продължение на 10 минути. Това е последвано от 800 mg 4 часа по-късно и 400 mg 8 часа за още 2 дози. Чернодробната недостатъчност трябва да се лекува по линия на фулминантната чернодробна недостатъчност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *