Болки в корема по време на бременност – трябва ли да се притеснявате?

By | юли 16, 2021

Съвсем нормално е да изпитвате известна коремна болка или дискомфорт по време на бременност. Силната или постоянна болка обаче може да означава нещо по-сериозно и следователно може да се наложи консултация с вашия акушер.

Сериозните усложнения, които могат да причинят коремна болка по време на бременност, включват:

• Извънматочна бременност – Това е сериозен и животозастрашаващ проблем, при който оплодената яйцеклетка се имплантира във фалопиевите тръби извън матката. Крамп, силна коремна или тазова болка, кървене, нежност и др. са често срещани симптоми. Болката често се влошава по време на кашлица или физическа активност. Обадете се на 911, ако имате епизоди на припадък или обилно кървене заедно със световъртеж.

• Спонтанен аборт – Това е друго състояние, което се появява в ранните етапи на бременността, а именно през първите 20 седмици. Първоначално може да забележите само вагинално зацапване или кървене и това скоро ще бъде последвано от коремна болка. Кървенето може да е леко или тежко, а болката може да бъде лека и спазми или силна и постоянна. И в двата случая трябва незабавно да се консултирате с вашия акушер, особено ако кървенето е силно.

• Преждевременно раждане – преждевременно или преждевременно раждане е друго състояние, при което жената изпитва необичайни коремни болки. Преждевременно раждане настъпва, когато шийката на матката се разшири или контракциите започнат преди 37 седмици от бременността да приключат. Някои от симптомите са болки в корема с контракции, болки в долната част на гърба и повишено налягане в областта на таза, вагинално зацапване или кървене или увеличаване на вагиналното течение.

• Отлепване на плацентата – Това е друго животозастрашаващо състояние, при което бременната жена ще изпитва болки в корема. В този случай плацентата е частично или напълно отделена от матката още преди раждането на бебето. Понякога това е само зацапване, но в повечето случаи кървенето е очевидно и силно. Освен болки в корема, човек ще изпитва и постоянни спазми или контракции, болки в гърба и болезненост на матката. Това е спешен случай и е необходима незабавна медицинска помощ.

• Прееклампсия – Това е друго сериозно усложнение, диагностицирано, ако имате високо кръвно налягане и излишък на протеин в урината си след 20 седмици от бременността. Това разстройство може да засегне всички органи на тялото ви и може да бъде животозастрашаващо и за вашето бебе. Прекомерното подуване на лицето, ръцете, краката и глезените, както и подуване около очите, силна болка и болезненост в горната част на корема, главоболие, повръщане и зрителни нарушения са някои от симптомите, свързани с това състояние. Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се консултирайте с вашия акушер.

• Инфекция на пикочните пътища – Това е често срещано и по-малко сериозно състояние, при което бременната жена може да изпитва болки в корема. Други симптоми включват усещане за парене, болка или дискомфорт при уриниране, мътна или неприятна миризма на урина, често желание за уриниране и понякога кървава урина. В повечето случаи се предписват антибиотици за лечение на инфекцията. Но ако не се лекува, инфекцията на пикочния мехур може да засегне бъбреците ви и да причини преждевременно раждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *