Бъбречна болест и протеини

By | юли 19, 2021

Днес над 26 милиона американци живеят с хронично бъбречно заболяване и милиони други са изложени на риск да го развият. Много е важно да се открие прогресията на болестта в ранните й стадии, преди бъбречното заболяване да се превърне в бъбречна недостатъчност. Най-важната причина за смъртта на хората с хронично бъбречно заболяване всъщност е сърдечно заболяване от бъбречни затруднения. Бъбречните заболявания могат да допринесат за хипертония, която е източник на всякакви проблеми. Един индикатор за хронично бъбречно заболяване е твърде много протеин в урината.

Диабетът, хипертонията и фамилната анамнеза увеличават риска от бъбречни заболявания. Също така е по-често при хора от афро-американски, испаноморски, индиански или тихоокеански произход. Симптомите на бъбречно заболяване включват повишено уриниране, умора, гадене и / или повръщане, летаргия, намален апетит, затруднена концентрация, сърбеж по кожата, изтръпване, мускулни крампи и по-тъмен цвят на кожата. За поставяне на точна диагноза са необходими няколко теста, като албумин в урината и серумен креатинин. Тестовете за кръвно налягане понякога са добър показател за тийнейджъри или за тези без основни рискови фактори за хипертония.

Често хроничното бъбречно заболяване се развива толкова бавно, че няма първоначални симптоми. Възможно е дори да има едновременно хронично бъбречно заболяване и остра бъбречна болест. Острото бъбречно заболяване е по-рязък спад на функцията, характеризиращ се с намаляване на урината и други проблеми с телесните течности. Острото бъбречно заболяване е изключително опасно, тъй като възниква внезапно и рязко. Всеки, който развие симптоми на бъбречно заболяване, трябва незабавно да се консултира с лекар, за да предотврати евентуално развитие.

Както при много телесни процеси, диетата може да окаже влияние върху хроничните бъбречни заболявания. Протеинът играе голяма роля. Протеинът се усвоява и образува отпадъчни продукти. Обикновено бъбреците филтрират отпадъчните материали с клетки, наречени нефрони. Нездравословните бъбреци не могат да обработват отпадъците по същия начин и вместо това протеиновите отпадъчни продукти навлизат в кръвта. Първите четири етапа на заболяването вероятно ще изискват от пациента да яде по-малко протеини. Петият етап е пълен обрат, при който се изисква допълнителен прием на протеини.

Хроничното бъбречно заболяване е разделено на пет етапа въз основа на скоростта на гломерулна филтрация или GFR, което основно зависи от това колко кръв бъбреците са в състояние да филтрират. Правилно функциониращите бъбреци могат да филтрират 18 галона кръв на час. Това е половината от цялата течност, приета в тялото и трябва да произвежда около два литра урина всеки ден.

– Етап I има GFR от 90 или повече, което е напълно нормално. Единствената индикация за проблема е голямото количество протеин в урината.

– Етап II: 60-89 GFR

– Етап III: 30-59 GFR

– Етап IV: 15-29 GFR. Това е последният етап, в който бъбреците не могат да функционират без помощ.

След това се изисква диализа.

Протеинът ще се събира в кръвта на този етап и ще причини загуба на апетит, слабост, повръщане и / или гадене и понякога дори промени във вкуса. От жизненоважно значение е да се контролира нивото на кръвното налягане и количеството на приетите протеини. Диабетиците също трябва да следят кръвната си захар.

В първите три стадии на хронично бъбречно заболяване приемът на протеини трябва да бъде 12% до 15% от общите калории. Това не е много по-различно от нормалната диета. Например, типичната веганска диета съдържа около 10-12% протеин.

IV. На този етап пациентът трябва да приема по-малко протеин, може би около десет процента. Това не е лесно да се направи, като се има предвид колко храни съдържат поне малко протеин. Това също може да доведе до недостатъци, така че е важно да се консултирате с лекар, преди да направите такива драстични промени в диетата си.

Има две основни места, където можете да си набавите протеин във вашата диета: животни и растения. Това има смисъл, защото това са източници на всички храни. Протеините на двата източника обаче имат някои разлики. Животинският протеин е мястото, където повечето хора получават своя основен източник на протеин, но той има страничния ефект от производството на повече протеинови отпадъци; това е проблем за бъбреците, които вече се борят. Има и някои животински протеини, като мляко, кисело мляко и сирене, които повишават нивата на фосфор в организма до опасни нива. Има дори някои растителни протеини, които могат да причинят увеличаване на този минерал, като тези, които се намират в грах, ядки, семена и сушен боб.

Като цяло растителният протеин може поне да забави прогресията на хроничното бъбречно заболяване. Растителната диета може да осигури протеини, да поддържа подходящи нива на натрий, калий и фосфор и да осигури балансирано хранене на пациента, като същевременно произвежда минимално количество протеинови отпадъци.

Някои протеини са необходими дори за пациента с хронично бъбречно заболяване. Протеинът е най-разпространеното вещество в човешкото тяло след водата. Възможно е да получите твърде много протеини, но е необходимо и за живот. Чистите мускули са изградени от протеини. Протеините също спомагат за храносмилателния процес, съня и овулацията.

Как могат да помогнат протеиновите добавки?

Болестта, която идва с бъбречно заболяване, може да затрудни пациента да яде традиционна храна. Протеинов шейк или течна протеинова добавка може да бъде добър заместител на храненето. Протеинът в добавките също е по-лесно смилаем, което означава по-малко отпадъчни продукти в кръвта. Качествата на добрата протеинова добавка включват:

– Точното количество протеин за текущата диета на пациента

– Най-добро качество на протеини и други хранителни вещества

– Липса на компоненти, които могат да навредят на настоящата диета

– Добра дегустация и лесен за приемане

Една от възможностите за разглеждане е течен протеин. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да добавите хранителна добавка към вашата диета. Диабетиците трябва да бъдат особено внимателни по отношение на промените в диетата си. Има протеинови добавки, направени специално за диабетици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *