Вие и Вашето здраво сърце

By | януари 28, 2021

Поддържането на здравето на сърцето ви е всичко и знаете ли, че 80% от ранните сърдечни заболявания и инсулти могат да бъдат предотвратени? Точно така и с подобни възможности, не бихте ли искали да знаете какво можете да направите, за да намалите риска си? Въпреки че всички си мислим, че знаем какво да правим, за да поддържаме здраво сърце, всички ли ги правим всъщност? Промяната на само няколко от нещата, които правим всеки ден, може да бъде от голяма полза за сърцата ни и поддържането му здрави и щастливи до голяма степен води до нашето благосъстояние. Кой е там?

Ако някога сте били в спешна помощ с болки в гърдите, един от първите въпроси, които ви задават, е дали пушите или не. Не само мирише лошо, струва много пари и може да ви разболее, пушенето е един от основните рискови фактори както за инфаркт, така и за инсулт. Така че не е изненадващо, че едно от най-добрите неща за подобряване на здравето на сърцето е да се откажете от пушенето!

Други неща в този списък включват правилно управление на теглото, ограничаване на калориите, упражнения, поддържане на здравословно кръвно налягане, намаляване на стреса, мониторинг на нивата на холестерола и, разбира се, познаване на рисковете.

Най-просто казано, рисковите фактори за пушене, както и инсулт са високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, възраст, фамилна анамнеза, прием на противозачатъчни хапчета, съществуващ сърдечен удар, сърдечна недостатъчност и прекомерна консумация на алкохол.

По подобен начин рисковите фактори за инфаркт са високо кръвно налягане и високи нива на холестерол, диабет, хормонозаместителна терапия, тютюнопушене и недостатъчно физическо натоварване.

Представете си колко здрави бихме били, ако спортуваме повече, наблюдаваме какво ядем, контролираме внимателно кръвното си налягане и нивата на холестерола и се опитваме да водим по-здравословен начин на живот.

Понякога имаме инфаркт и инсулт, дори когато се стараем наистина. Ако почувствате внезапна слабост или изтръпване на лицето или крайниците, внезапно силно главоболие, затруднено говорене или разбиране на речта, внезапно потъмняване на едното око или необясним замайване, може да получите инсулт.

Ако имате дискомфорт в гърдите, натиск, болка, стягане или дискомфорт в ръцете, гърба, шията, челюстта, стомаха, задух, гадене, световъртеж или студена пот, може да имате инфаркт. И в двата случая незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като това може само да ви спаси живота!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *