Диабет тип 2 – високо кръвно налягане в белите дробове, свързано с диабет

By | юли 20, 2021

Кръвта, напускаща сърцето през артериите, осигурява кислород на клетките в тялото и поема въглеродния диоксид. Връща се от обиколката на тялото във вените, където преминава от дясната страна на сърцето. Дясната страна на сърцето изпомпва кръв през белодробната артерия към белите дробове, където получава кислород и започва пътуването си отново.

Когато кръвното налягане в белодробната артерия е твърде високо, то се нарича белодробна хипертония. Белодробната хипертония натоварва дясната страна на сърцето, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Според проучване, съобщено през октомври 2018 г. в онлайн списанието PLOS ONE, Хората с диабет тип 1 или тип 2, които имат определени белодробни заболявания, са почти три пъти по-склонни да развият белодробна хипертония, отколкото хората, които имат белодробни проблеми, но нямат диабет.

Изследователи от Медицинския университет и болница Фукушима във Фукушима, Япония, са изследвали 386 души с диагноза хронично белодробно заболяване.

  • От общо 42% или 10,9% са имали белодробна хипертония.
  • участниците с диабет са били 2,95 пъти по-склонни да имат белодробна хипертония, отколкото недиабетните участници.

Хроничната белодробна болест включва хронична обструктивна белодробна болест и интерстициална пневмония. Първият включва бронхит и емфизем …

1. Бронхит Това е възпаление на белите дробове, обикновено с обилно количество храчки, обикновено причинено от микроорганизми.

2. Емфизем Това е състояние, при което малките въздушни торбички, наречени алвеоли, от които кръвта получава кислород, набъбват и не могат да се върнат към стандартния си размер, което затруднява белите дробове да запълнят червените кръвни клетки с кислород. Този проблем често се причинява от тютюнопушенето.

3. При интерстициална пневмония алвеолите и понякога външната обвивка на белите дробове се възпаляват. Възпалението може да възникне поради микроорганизми или неизвестни причини и може да причини смърт в рамките на 3 до 5 години.

Бактериите, вирусите, гъбичките, димът, прахът и някои химикали могат да причинят белодробни заболявания. Има няколко неща, които хората с диагноза диабет тип 1 или тип 2 могат да направят, за да избегнат белодробни заболявания.

  • Поддържайте нивата на кръвната захар под контрол, за да помогнете на имунната система да се пребори с нашествениците и да поддържате сърцето и кръвоносните съдове в добра форма.
  • Не започвайте и не спирайте да пушите напълно. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, САЩ, предлагат много добри идеи за спиране.
  • Избягвайте и пасивното пушене.
  • Избягвайте замърсяването на въздуха, ако е възможно.
  • Носете предпазна маска, когато работите около летливи химикали и
  • Осигурете подходяща вентилация при почистване или боядисване на закрито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *