Защитете сърцето си с билки

By | май 31, 2021

Ишемичната болест на сърцето се причинява от стесняване на коронарните артерии, които хранят сърцето. Много смъртни случаи, причинени от коронарни сърдечни заболявания, могат да бъдат предотвратени, тъй като коронарната болест на сърцето е свързана с определени аспекти на начина на живот. Рисковите фактори за коронарна болест на сърцето включват високо кръвно налягане, висок холестерол в кръвта, тютюнопушене, затлъстяване и физическо бездействие – всичко това може да бъде контролирано. Контролът на рисковите фактори остава ключов за предотвратяване на заболявания и смърт от коронарна болест на сърцето.

Можем да контролираме тези рискови фактори, като използваме някои билки, споменати в Аюрведа.

ЗЕЛЕН ЧАЙ – популярен в Азия от векове, зеленият чай помага да се контролира кръвното налягане. Също така може да помогне за предотвратяване на запушването на холестерола в артериите. Чаят съдържа епигалокатехин галат (EGGCG) и други вещества, които предпазват организма от опасности от окисляване, спомагайки за понижаване на вредния LDL холестерол и повишаване на полезния HDL холестерол. Чаят помага на сърцето.

ЧЕСЪН – Предотвратява окисляването на LDL холестерол, може да попречи на черния дроб да произвежда излишни мазнини и холестерол. Едно проучване установи, че добавянето на само две унции сок от чесън към мазна, натоварена с холестерол храна всъщност намалява холестерола с до 7 процента. Друго проучване установи, че 600 mg чесън на прах на ден може леко да понижи общия холестерол. Десетмесечно проучване установи, че яденето на три скилидки чесън на ден поддържа холестерола ниско за дълго време. Тъй като чесънът съдържа аджоен и други вещества, той също така помага да се поддържа кръвта „тънка“ и без потенциално смъртоносни кръвни съсиреци.

Куркумата понижава нивата на холестерола в кръвта, като стимулира производството на жлъчка. Освен това предотвратява образуването на опасни кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркт.
ARJUNA – Важна аюрведична билка, Arjuna е коронарен вазодилататор. Той предпазва сърцето, засилва кръвообращението и спомага за поддържане на тонуса и здравето на сърдечния мускул. Също така е полезен при спиране на кървенето и насърчаване на възстановяването след инфаркт.

ЛУК: Лукът съдържа аденозин, а други шапки за „разреждане на кръвта“ помагат да се предотврати образуването на кръвни съсиреци. Освен че разрежда кръвта, лукът може да помогне да се поддържат коронарните артерии чисти и ясни, като се увеличи HDL. Яденето на суров лук всеки ден може да увеличи HDL с 20 до 30 процента.

Джинджифил – Джинджифилът е важна билка за здраво сърце. Аюрведичните лекари предполагат, че яденето на малко джинджифил всеки ден ще помогне за предотвратяване на инфаркт. Понижава холестерола. Освен това понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Сърдечните свойства на джинджифила са подобни на тези на чесъна. Джинджифилът пречи на дългата каскада от събития, необходими за образуването на кръвни съсиреци в стеснени коронарни артерии и води до инфаркт.

СОЯ: – Нивата на холестерола обикновено падат, когато хората с висок холестерол ядат диета с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на холестерол. Но ако замените животинските протеини в диетата им със соев протеин, се установява, че нивата на холестерола значително падат. Едно проучване показа, че соевият протеин може да противодейства на ефекта от умишлено добавяне на 500 mg холестерол към ежедневната диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *