Медитация – за какво е полезна все пак?

By | август 1, 2021

Въпреки че може да бъде наречен с различни имена като медитация, молитва, визуализация, релаксационни техники и хипноза, това е древен лечебен и облекчаващ стреса метод, практикуван по целия свят в почти всички култури и всички религии; всички те са форми на една и съща практика.

Медитацията означава „почивка“ от реалния живот. Неговата цел е да донесе усещане за релаксация на ума, тялото и духа. За някои това им помага да се свържат с тяхното висше Аз, други се свързват с Вселенската жизнена сила, а трети медитират, за да се отърват от реалността за няколко мига.

Всъщност медитацията не е просто „почивка“; Има много физиологични промени, които настъпват, когато човек медитира. Като илюстрация и в никакъв случай не включва всичко, следните условия могат да се възползват от редовната употреба на медитация:

Зависимости, облекчаване на стреса, управление на болката, хипертония, ПМС, фибромиалгия, главоболие, мигрена и безсъние.

Други по-сериозни и животозастрашаващи заболявания като сърдечни заболявания, СПИН, автоимунни състояния и рак също могат да се възползват от редовната практика на медитация.

Изследванията показват, че когато човек медитира, има повишаване на имунната функция, намаляване на сърдечната честота, намаляване на нивата на холестерола и намаляване на хормоните на стреса.

Сред своите психологически ползи медитацията помага на пациенти с депресия и пристъпи на паника. Някои също са го намерили за полезен при потиснати спомени и в регресионна терапия в миналия живот.

След като човек се научи да медитира и изпита ползите от забавянето, отделянето на време за себе си и лечебния потенциал, този метод е лесен за използване навсякъде и по всяко време. Медитацията изисква дълбока концентрация и фокус, когато се научи за първи път, но лекотата, с която човек преминава в медитативно състояние, се увеличава с развитието и продължаването на практиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *