Основана ли е целакофобията на факти или истории от акули?

By | юли 22, 2021

Представи си! Далеч от плажа, вие плувате сами в океана. Можете да чуете смеха на плажуващите, които се плискат в хладната вода. Изведнъж усещате дръпване и след това ужилване и когато се огледате, се озовавате плуващи в локва кръв. Тогава виждате как тази огромна триъгълна перка нарязва водата и идва към вас. Сърцето ти бие в гърдите ти. От челото му капе пот. Затворете очи и кажете молитва. Секунди по-късно, когато ги отворите, осъзнавате, че всъщност лежите във ваната си. Няма акули наоколо. Всичко, от което наистина страдате, са острите симптоми на поредната атака на тревожност, свързана с вашия натрапчив и неконтролируем страх от акули, научно известен като Селахофобия.

След филма от 1975 г. „Челюсти“, селахофобията става по-често срещана сред плувците. Това, което се основаваше на обикновен страх от акули, се превърна във фобия. Какво е фобия? Това е ненормален, постоянен страх от нещо конкретно. Той е толкова мощен, че не само пречи на хората да извършват определени дейности, но се проявява чрез острите реакции и симптомите на тежка тревожна атака.

Тъй като страхът от акули съществува, докато хората и акулите живеят заедно, какво толкова се различава от селахофобията? Подобно на много страхове, тази емоция може да бъде безопасна и здравословна емоция, като страха от огъня. Що се отнася до целакофобията, тя частично се основава на факти за акулите, които са здравословната част от фобията, но също и на приказките за акули, които могат да бъдат ирационални, усложняващи ежедневието и влияещи негативно на тялото ви. дори може да предизвика сърдечен удар в някои екстремни случаи.

Колко неразумно може да бъде? Е, някои хора ще откажат да плуват във води, за които е известно, че имат акули, а аз не говоря за близките плувци или дори брега. Някои не могат да плуват в нито едно водно тяло, независимо колко далеч от океаните, моретата или други области, където могат да бъдат намерени акули. В екстремни случаи някои хора също отказват да плуват в басейни или да използват ваната.

Какви истории за акули са отговорни за селахофобията? Е, филмите за акули като „Челюсти“ подкрепиха както факти за акули, така и истории за акули, за да накарат киноманите да се заинтересуват. Например, те направиха голямата бяла акула хладнокръвен убиец, търсещ отмъщение за смъртта на жена си. Филмът също го представи като последовател, насочен към конкретни жертви, завръщащ се и търсещ конкретни хора, защото те бяха в лична вендета срещу тях. Няма нужда от подобни страхове, тъй като всичко това се основава на истории за акули.

Човек, живеещ със селахофобия, чувства, че акулите, които са ирационални сами по себе си, го търсят като плячка или жертва, особено на места далеч от акули като басейн или вана. Лечението на този вид фобия е известен успешен начин да се превърне тази фобия в обикновен страх или дори да се помогне на пациента да преодолее напълно страха си от акулите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *