Попитайте лекаря – може ли хиропрактиката да помогне при главоболие?

By | юли 21, 2021

Главоболието е болезнено, трудно и е един от най-честите физически симптоми, които хората изпитват през целия си живот. Болката може да се появи с различна интензивност, честота, местоположение и продължителност и често е изтощителна. Точно както има много видове и причини за главоболие, има много лечения, които могат да ги облекчат без лекарства.

Според Националната фондация за главоболие повече от 45 милиона американци страдат от хронично, повтарящо се главоболие. От тези 45 милиона души, около 28 милиона страдат от мигренозно главоболие, изключително болезнено състояние, което може да включва неприятни допълнителни симптоми като повръщане и зрително увреждане. Интересно е да се отбележи, че около 20% от децата се оплакват от главоболие.

С течение на годините тенденцията към главоболие се е увеличила драстично, главно поради повече стрес, увеличена употреба на визуален екран (мобилни телефони, текстови съобщения, компютри и др.), Повече кофеин, някои хранителни химикали и проблеми с начина на живот като недохранване. навици. Те могат да се добавят към ключови физически задействания, като хормонални промени, липса на плавна извивка на врата, контузии с камшици, приплъзване и падане, големи тежести на раменете и врата (като раници и чанти за лаптоп) и други фактори. Експерт по хиропрактика д-р от Кристиансбърг, Вирджиния. Според Джордж Б. Макклеланд, „Днес американците се занимават с по-заседнали дейности и прекарват повече часове във фиксирана позиция или поза от всякога. Това може да увеличи дразненето на ставите и мускулното напрежение на врата, горната част на гърба и скалпа, причинявайки главоболие. „

Видове главоболие

Главоболието се появява по различни начини, включително, но не само:

• Напрежение: Най-често срещаният тип главоболие е болката, притискаща мускулите.
• Сервикогенна: болка, причинена от сублуксация (неправилно подравняване) на врата и горната част на гърба.
• Диета: Причинена от хранителни химикали като MSG и търговски техники за обработка на храни.
• Упражнение: главоболие след тренировка.
• Хормонални: най-често се наблюдават при жени с активни репродуктивни цикли, използващи хормонален контрол на раждаемостта или претърпяващи хормонални промени на жизнения етап.
• Въз основа на хипертония: съдов (свързан с кръвоносните съдове) проблем, който обикновено е по-лош през нощта.
• Индуцирано от лекарства: страничен ефект на много лекарства, отпускани по лекарско предписание.
• Синус: Дълбока и постоянна болка в предната част на главата и бузите с възможна треска, усещане за пълнота в ушите и действително подуване.
• Произхожда от челюстно-челюстната челюст (TMJ): резултат от ревматоидния артрит и свиване, което обикновено придружава разстройството.
• Клъстер: най-рядко срещаният тип главоболие, състоящ се от тежка, интензивна група атаки зад едното око.

Определени са над 150 категории главоболие. По-голямата част включва симптоми, които включват пулсираща, пулсираща или стискаща болка и могат да продължат само няколко минути до часове или дори дни. Допълнителните сигнали, свързани с главоболие, често включват чувствителност към светлина; аури, понякога провокирани от определени миризми или шум; и по-интензивни симптоми като гадене и повръщане, коремна болка и стомашни спазми, зрителни нарушения, плувки, треска, световъртеж и загуба на тонуса на кожата. Има много възможности за лечение на главоболие и подходът към грижите обикновено варира в зависимост от вида на главоболието, което се появява.

Лечение и грижи за главоболие

Лечението и грижите за главоболие включват лекарства, отпускани без рецепта и лекарства без рецепта, хиропрактика, акупунктура, терапия и масаж на тригер точки, нощни предпазители за предотвратяване на скърцане със зъби, промени в диетата и промени в начина на живот. Доказано е, че различни лекарства облекчават главоболието и често един обикновен разговор с личния лекар и промяна на режима на лечение може да намали или дори да сложи край на болката.

Още през 1995 г. статия в Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics (JMPT) съобщава, че е установено, че корекциите на хиропрактиката са ефективни за облекчаване на главоболието, докато се спазва терапевтичния план на хиропрактора, с по-големи ползи от повечето лекарства, отпускани по лекарско предписание. След това, през 2001 г., проучване на университета Дюк показва, че корекциите на гръбначния стълб помагат да се овладеят повечето главоболия, причинени от мускулни спазми и главоболие, причинено от болки във врата. Съобщава се също така, че ефектът от корекциите продължава много по-дълго от повечето предписани лекарства.

Неотдавнашно проучване, съобщено в JMPT, показва, че хората, които са приемали подходящите болкоуспокояващи, са усетили облекчение; Въпреки това, тези, подложени на хиропрактика, изпитват по-голямо облекчение и имат много по-малко странични ефекти от участниците, които са приемали лекарства. Хиропрактичните грижи се оказаха особено ефективни за облекчаване на болката и коригиране на първопричината за много видове главоболие.

Проактивни мерки

Различни проактивни мерки могат да помогнат за намаляване на вероятността от развитие на главоболие. • Ако оставате във фиксирана позиция за дълги периоди от време, като работите с компютър или някаква друга усилена дейност, опитайте да се разтягате на всеки 45 минути.
• Избягвайте да гледате екраните на компютъра за дълги периоди от време. Наклонете главата си отстрани настрани и се разтегнете. Вдигнете монитора на компютъра си до положение малко над нивото на очите.
• Погледнете очите си от лекар, за да се уверите, че зрението ви не се е променило.
• Опитайте се да не стискате зъбите си, ако е възможно, и провеждайте периодични стоматологични прегледи.
• Избягвайте да поставяте твърде много възглавници под врата си, когато лежите, четете книга или гледате телевизия.
• Не се дехидратирайте, много главоболия могат да се появят през деня поради липса на прием на вода.
• Ограничете приема на червено вино и червено месо, тъй като и двете са известни причинители на главоболие.
• Посъветвайте се с Вашия лекар за многото лекарства, които причиняват главоболие като страничен ефект и определете дали приемате някое от тях.
• Ако сте жена с труден менструален цикъл, консултирайте се с вашия акушер / гинеколог и обсъдете промяната на всички свързани лекарства, които приемате.
• Избягвайте храни, съдържащи кофеин, MSG и други екситоксини, съдържащи MSG, като хидролизиран протеин и автолизирана мая, бульон, натриев казеинат, естествени аромати и подправки.

Проучванията показват, че един на всеки осем души в САЩ вижда хиропрактор. Консултирайте се със семейния си хиропрактор за подходящ план за лечение на главоболие. Много главоболия се причиняват от мускулни спазми и напрежение на гръбначния мозък, както и отсъствието на крива на врата, което води до несъответствия. Масажната терапия може да „направи чудеса“ за напрежението на главата и шията, а акупунктурата става все по-популярна като вариант за грижа. Повече хора от всякога се обръщат към естествените методи за справяне с главоболието си и доказателствата показват, че до голяма степен постигат облекчението, което са търсили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *