По-малко известен задействащ мигрена

By | юли 18, 2021

Идеята, че портокалите са възможен спусък за мигрена, изненада много от нас, тъй като често се смята, че портокаловият сок е полезен в диетата ни.

Не и ако имате чувствителност към цитрусови плодове. Цитрусовата група, която включва плодове като портокали, лимони, лайм и грейпфрут, е известен алерген. Освен това, много търговски портокалови сокове се изстискват с кората, която след това натъртва и освобождава синефрин, вазоконстриктор.

Има връзки между мигренозното главоболие и свързаните със синефрин вазоконстриктори, така че има смисъл това да е отключващо. Много пациенти установиха, че прясно изцеден портокалов сок, приготвен у дома, не им създава никакви проблеми.

В проучване от 2004 г. „При пациенти с мигрена плазмените нива на октопамин и синефрин са по-високи в сравнение с контролите, но разликата не е значителна при мигрена с аура“. (1)

Синефринът е стимулант, който повишава кръвното налягане, което също може да причини мигрена. Теорията е, че страдащите от мигрена с цитрусова алергия може да успеят да се измъкнат с ниска доза дневни лекарства за кръвно налягане.

Цитрусовите плодове също причиняват дефицит на магнезий при някои пациенти, а дефицитът на магнезий е свързан с мигрена без аура. В проучване, при което тридесет пациенти с мигрена са лекувани с магнезий и десет – с плацебо, броят на пациентите, които изпитват облекчение, е толкова висок, че вероятността резултатите от теста да бъдат случайни е по-малка от шанс 1 на 1000. (2) Магнезий 600 mg перорално всеки ден като добавка магнезиев цитрат. Пациентите бяха оценени с компютърна томография преди и след тримесечния период на лечение.

Цитрусът също съдържа хистамин, друг заподозрян в алергии, свързани с храни. Проучване в Texas Tech в Ел Пасо, Тексас установява връзка между високите нива на хистамин и мигренозните атаки при податливи индивиди. Антихистамините изглеждат логичен избор за лечение! (3)

Пиенето на портокалов сок, лимонада или други цитрусови сокове за повишаване на кръвната захар може да увеличи нерадостната връзка между хипогликемия и мигрена – портокаловият сок всъщност може да увеличи болката при мигрена, а нивото на кръвната захар е виновно вместо това. Това потвърждава важността на воденето на хранителен дневник и тестване за хранителни алергии. (4)

Една жена описа как е приемала лекарствата си за мигрена всеки ден, като ги е изпивала с чаша портокалов сок от 8 унции всяка сутрин. В крайна сметка, когато синът им беше диагностициран, се оказа, че като им дава сок всеки ден, той стимулира мигренозния цикъл. Между другото, напитките с вкус на портокал като Tang и Sunny D също съдържат задействащи мигрена подобни на естествените плодове, така че ги избягвайте, ако цитрусите са проблем за вас!

Елиминирането на цитрусовите плодове е много по-просто от много други храни, предизвикващи мигрена, и животът без него е сравнително лесен. За хората, страдащи от тежка мигрена с непоносимост към храна, животът без портокалов сок, лимонада и лимонов пай беше незначително изключване от диетата им.

Ресурси:

(1) pubmed15159465.do, Cure Hunter, 25.05.2004
(2) Магнезиеви изследвания, юни 2008 г .; 21 (2): 101-8. PMID: 18705538, Köseoğlu E, Talaslıoğlu A, Gönül A.Ş., Университет Kula M. Erciyes, Медицински факултет, Катедра по неврология, Kayseri, Турция
(3) Mansfield LE, Journal of Allergy & Clinical Immunology. 86 (4 понеделник 2): 673-6, 1990 октомври.
(4) Leira R, Rodriguez R, Revista de Neurologia 1996 май; 24 (129): 534-8

Изследванията на Грейс Александър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *