Статинови лекарства, CoQ10 и витамин D: Какво трябва да знаете и причини

By | май 29, 2021

Едно от най-често предписваните лекарства за възрастни е лекарството от клас статини; Тези лекарства имат за цел да намалят холестерола, за да намалят риска от развитие на инфаркт.

Погледнете вашите колеги, членове на семейството, приятели или дори само тези в супермаркета. Или вие, или някой от тези хора приемате или сте приемали лекарства със статини. Смята се, че 8 от 10 възрастни приемат лекарства със статини и над 200 милиона нови рецепти се изписват всяка година (някои написани за тези, които са го приемали през предходната година).

За съжаление това е и най-често срещаното лекарство, което хората спират да приемат поради страничните му ефекти. Изчислено е, че 54% от тези, които приемат статини, спират да ги приемат след 2-3 месеца.

Повечето от страничните ефекти обаче се дължат на дефицит на CoQ10 (съкратено от Co-encime Q10), който се причинява от ефекта на статиновото лекарство върху черния дроб. Обикновено са необходими 3 месеца, докато човек изпитва страничните ефекти от дефицита на CoQ10.

Статиновите лекарства действат в черния дроб, за да инхибират ензима HMG-CoA редуктаза. Този ензим е отговорен за производството на 70% от холестерола, който тялото използва. Друга употреба на този ензим обаче е производството на CoQ10, който е от съществено значение за организма; т.е. докато този ензим работи, тялото може да произвежда всички необходими CoQ10. Без този ензим тялото не може да произвежда CoQ10 и ако храната не се допълва или приема от диетата, тялото ще страда.

Разглеждайки нежеланите реакции, които най-много притесняват човек със статини, това са симптоми на дефицит на CoQ10: загуба на паметта, депресия, умора; задух; неправилен сърдечен ритъм, сърцебиене; крампи на краката или тежки, болки в краката; диабет; и импотентност. Основните симптоми, които карат хората да спрат да приемат лекарството, е ефектът върху краката – болка или чувство на тежест. Втората по честота е загуба на либидо или импотентност.

CoQ10 има кардиопротективни свойства сам по себе си. Лекарствата със статини имат за цел да помогнат за намаляване на риска от инфаркт; проучванията обаче показват слаб ефект при предотвратяване на инфаркт. Може би това е така, защото лекарството причинява дефицит на CoQ10.

Някои от другите странични ефекти на тези лекарства се дължат на недостиг на витамин D; Този клас лекарства изчерпва витамин D. Тези нежелани реакции са: депресия, тревожност, сезонно афективно разстройство (SAD); задух; мускулна слабост или остеопороза; загуба или намаляване на слуха; повишен риск от рак; ревматична болка; или намален апетит или глад за храна.

Поради това е добра идея да се добавят както CoQ10, така и витамин D, докато приемате лекарство със статини, освен ако не е противопоказано друго. Въпреки че някои лекари препоръчват добавки с рибено масло на своите пациенти, повечето добавки с рибено масло не съдържат достатъчно CoQ10 или витамин D, за да компенсират дефицита на лекарството. Поради тази причина се препоръчва човек да приема 100 mg CoQ10 и 50 000 IU витамин D на ден.

Ако искате да увеличите хранителния си прием на тези хранителни вещества, можете да намерите по-високи нива на CoQ10 в риба, говеждо и птиче месо; или в фъстъци или фъстъци. Въпреки че можете да намерите CoQ10 в храните, повечето имат твърде ниски количества, за да компенсират недостига на статини. Най-добре е да вземете добавка.

Тези богати на хранителни вещества храни с витамин D са морски дарове със студена вода, обогатено мляко, черен дроб и обогатени зърнени храни. Ако получавате 20 минути слънчева светлина на ден (без слънцезащитна защита), вероятно получавате достатъчно витамин D, за да компенсирате дефицита на лекарството.

Тъй като говорим за добавки, може да е добра идея да приемате добавки за защита на черния дроб, тъй като лекарствата със статини действат толкова силно върху черния дроб и с времето може да възникне увреждане на черния дроб. Помислете за добавка като Milk Thistle, ALA (алфа липоева киселина) или NAC (n-ацетил цистеин), за да защитите черния дроб от увреждане.

Като странична бележка не забравяйте, че лекарството със статини блокира усвояването на ВСИЧКИ погълнати хранителни вещества; Ето защо се препоръчва да приемате това лекарство преди лягане, за да усвоите хранителните вещества от храната си през целия ден. Но не го приемайте със сок от нар или грейпфрут, тъй като тези сокове увеличават страничните ефекти на лекарството и могат значително да увеличат риска от увреждане на черния дроб или заболяване. Също така може да причини невропатия (увреждане на нервите).

Както винаги, говорете с някой знаещ както за добавките, така и за лекарствата, преди да приемате някакви добавки.

Възможно е да вземете лекарствено лекарство и да намалите или премахнете страничните ефекти на това лекарство – понякога трябва да се обърнете към природата, за да го направите. Просто бъдете умни и се уверете, че това, което получавате от природата, е съвместимо с медицината.

Отказ от отговорност: Предоставената информация е само за образователни цели. Важно е да не вземате здравни решения или да спирате каквито и да било лекарства, без първо да се консултирате с личния си лекар или здравен специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *