Хипертония: Вземете тези хапчета или се изправете пред последствията

By | ноември 11, 2020

Нийл Чесанов написа отличен отзив за лечението на хипертония. Той съобщи, че всяка година в САЩ се изписват 3,8 милиарда рецепти, но повече от 50% от тях са взети неправилно или изобщо не са взети. Ясно е, че успешното лечение на хипертония изисква промяна в мисленето на пациента, вместо да се направи революционен нов пробив в медицинското обслужване. Имаме инструменти, но те не се използват.

Наскоро бяха написани нови насоки от Американската сърдечна асоциация, които намаляват целта на терапията за кръвно налягане до 130/80 за повечето пациенти. Първата стъпка е да направите честна оценка на диетата и упражненията, за да предотвратите наднормено тегло или затлъстяване. Ако кръвното налягане остане високо въпреки тези предпазни мерки, медикаментозната терапия и лабораторните тестове се разпореждат да се търсят други свързани състояния. Налице е ръководство стъпка по стъпка, което лекарите да следват, те обикновено предписват първо диуретик, след това блокер на калциевите канали като лизиноприл, ARB или амлодипин. В крайна сметка може да са необходими три или дори четири лекарства. Всичко е изрязано и сухо и работи много добре. И така, защо има проблем?

Първата пречка за успешното лечение е недоверието към лекарите. Чела съм, че повечето пациенти не вярват на своите лекари и дори може да мразят своите лекари. Те продължават да посещават офиса, но нямат намерение да правят това, което им е казано. Те идват, защото съпругът им настоява, или защото майка им е отишла там, или защото „последният лекар е още по-лош“. Понякога тази несигурност е семеен или дори общностен проблем. Понякога се предизвиква от студеното отношение на лекаря или чувството на безразличие. Лекарят може да е много привързан или състрадателен, но той беше припрян и раздразнен от невъзможен график.

Друга пречка е страхът от странични ефекти. Мъжете говорят за ефекта на лекарствата за кръвно налягане „върху техния пол“. Те споделят историите на своите приятели, които „са загубили мъжествеността си“. Възрастните жени могат да се страхуват от замаяност и катастрофално падане, защото не могат да получат достъп до помощ. По-младите жени може да са чували, че „това ви напълнява или косата ви пада“. Интернет прошепва, че „тези хапчета ще оставят косми по панкреаса ви“. „Трябва да ги изхвърлите и да си купите куркума, или поне да видите натуропат.“ За съжаление този алтернативен медицински специалист вероятно е по-мек и повърхностно по-убедителен от Вашия лекар.

Важна е и „ролята на пациента“. Високото кръвно налягане обикновено е заболяване без симптоми. Дългосрочни последици: инсулт с инсулт, застойна сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. Трябва да приемете, че сте „болни“, като приемате дългосрочно лекарство. Това е много различно от приема на десет дни антибиотици за ушна инфекция. Естествено е да попитате: „Защо ми трябва това хапче?“

След четиридесет години медицина стигнах до извода, че често решението да не се приемат лекарства се дава много съзнателно, а не поради забрава или „просто глупост“. Договорът между лекар и пациент е от съществено значение за коригиране на тази ситуация, тъй като доларовите разходи и здравните последици от нелекуваната хипертония са потресаващи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *