Хранене с елда – полезен начин да останете здрави

By | август 2, 2021

Елдата не е зърно. Елдата всъщност е плодово семе. Подобно на други зърнени храни, храненето с елда е много полезно за поддържане на тялото здраво и във форма.

Хранителна храна като елда

Хранителна храна като елда се предлага целогодишно и може да се смила на брашно. Такъв вкусен продукт като каша може лесно да се направи от него. В някои случаи се използва като заместител на ориза. Тези със заболявания, свързани с глутен и чувствителност към пшеница, могат лесно да заменят тези съставки с елда. Той е без глутен и като цяло се понася добре от хората. Ситна храна като елда е богата на минерали като магнезий и манган. Те също са богати на диетични фибри, както и на земен вкус.

Описание на храненето с елда

Елдата има сходен размер с пшеничните зърна, но има необичайна триъгълна форма. Той отличава елдата от другите зърнени храни. Външната обвивка на елда трябва да се смила и отстрани, за да стане годна за консумация. Зърната или зърната от елда имат много силен орехов вкус, когато са печени и често се наричат ​​едно от най -известните европейски ястия, наречено „Каша“. Когато бобът не е печен, той съдържа много по -фин вкус. Като цяло цветовете на зърната от елда варират от тен до розово до кафяво. По същия начин, когато се смилат в брашно, цветът им става светъл или тъмен. Тъмната форма на елда е по -питателна и по -плътна.

Хранителни стойности на елда

Хранителните стойности на варена или печена елда са много високи. Една чаша печена елда може да осигури 154 калории, заедно с 1 г мазнини, 6 г протеини, 5 г диетични фибри, 33 г въглехидрати и много други. Печената елда обикновено е по -богата на диетични фибри и въглехидрати. Те също са важен източник на няколко основни минерала. Една чаша варена елда осигурява 117 mg фосфор, 0,25 mg мед, 85 mg магнезий и 0,68 mg манган.

Хранителни ползи от елда

Храненето с елда е огромно. Независимо дали става въпрос за варени зърнени храни или пълнозърнесто брашно, той винаги е отличен източник на въглехидрати. Човешката нервна система или клетки разчитат на тези източници на енергия. Голямото количество диетични фибри помага за здравето на храносмилателната система. Той помага за контрол на теглото и понижава кръвната захар и холестерола. Основните 13 витамини и минерали се намират в елдата и затова тя се счита за една от богатите на хранителни вещества храни. Ето защо, за здравословен живот, трябва да сте сигурни, че храненето с елда е включено в редовните ви ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *