Jowar Брашно – Ръководство за неговото използване и ползи за здравето

By | май 31, 2021

Джовар е познат на човечеството от древни времена. Принадлежи към семейство просо. Jowar е хинди името за просо сорго. Зърната бяха основната храна на фермерите в много части на Индия. С течение на времето и добавянето на други зърнени култури Джовар загуби най-важната си позиция на масата за вечеря. Но съвременните изследвания и изпитаните във времето ползи за здравето го връщат към предишната му слава.

Тези бели просо могат да се консумират чрез приготвяне на различни вкусни рецепти. Жоварските зърна могат да се сварят, за да се приготви яхния или супа. Белите зърна могат да се смилат на фин прах и да се използват като брашно за приготвяне на бакри или хляб. Jowar брашно се използва от деца и възрастни хора, за да направи разкошни омлети и дози, които са лесни за смилане.

Ползи за здравето от брашно Jowar:

Jowar има висока хранителна стойност. Той е богат източник на витамини и минерали. Тези безглутенови просо са заредени с големи количества фибри. Фибрите помагат да се поддържа стомаха пълен и помага да се поддържа правилното функциониране на храносмилателната система. Диета, богата на фибри, може да предотврати затлъстяването, инсулта и т.н. намалява риска.

Jowar брашно съдържа големи количества желязо. Желязото е от съществено значение за организма да произвежда енергия и червени кръвни клетки. Също така съдържа добро количество фитохимикали, които помагат за предотвратяване и лечение на различни видове рак. Тези фитохимикали също намаляват риска от сърдечни заболявания.

Jowar съдържа също антоцианини, които помагат да се предпази тялото от увреждане от свободните радикали, които са вредни и могат да доведат до рак, ускорявайки процесите на стареене, сърдечни заболявания и много други. Jowar също помага за понижаване на нивата на холестерола.

Съдържанието на антиоксиданти и феноли в Jowar регулират нивото на инсулин и глюкоза в организма. Следователно консумацията на jowar е полезна за пациенти с диабет. Тъй като Jowar е без глутен, той е полезен за тези с целиакия. Всъщност това е божи дар за хора с чувствителност към глутен.

Jowar е богат източник на витамини и ползите за здравето от брашно от jowar са големи. Той е добър източник на витамини като тиамин, рибофлавин и ниацин.

Това бяло просо също така осигурява фосфор, основно хранително вещество, от което тялото се нуждае за растежа и поддържането на костите. Той играе важна роля в задействането на различни ензими и хормони. Този минерал се намира като фитат в соргото. Освен това, той осигурява богати количества въглехидрати, протеини и мазнини. Jowar също съдържа големи количества калций. Тъй като jowar е богат на хранителни вещества, той се добавя към други зърнени брашна, за да увеличи хранителната му стойност.

Мекият вкус на jowar се смесва с някоя от зърнените брашна и го прави по-питателен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *